Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Uhrit kaksinaismoralismin kynsissä

Olemme saaneet lukea uutisia kuinka J.Khashoggi:n (جمال خاشقجي) surma Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa on saanut jotkut n.s. läntisessä arvoyhteisössä (M.Ahtisaaren ilmaus) reagoimaan.  Esimerkiksi Deutsche Welle on uutisoinut kuinka sikäläinen liittokansleri A.Merkel harkitsee aseviennin keskeyttämistä joksikin aikaa Saudeille.


Toimenpide huokuu melkoista kaksinaismoralismia sillä aiempi ja edelleen jatkuva saudien sotiminen ja siviilien tappaminen Jemenissä ei ole saanut samanlaisia reaktioita aikaan.  Ilmeisesti on kuten P.Siikala omassa plokissaan havaitsi: toimittaja uhrina on ihan eri arvossa kuin kuin tavalliset ihmiset.  Hänen havaintonsa perustui tuoreeseen oikeustapaukseen Suomessa mutta sama lainalaisuus näyttää pätevän myös muuten.  Tuhannet ja taas tuhannet siviiliuhrit eivät saa kunnon kristillisdemokraattia toimimaan mutta yksi toimittaja uhrina on kriittinen massa.


Toisaalta suomalaisia päättäjiä ei näytä liikuttavan edes toimittajan kohtalo.  Todennäköinen perustelu on, että Suomen aseviennillä ei ole merkitystä kun niin pientä on.  Tosin usein vedotaan myös työpaikkoihin joista ei voida luopua.  Harvoin on niin merkityksettömästä revitty niin merkittävää.  


Tällä kertaa merkitsemättömään puuttumisella olisi voitu tehdä poliittinen ele.  Niitähän on tehty m.m. koskien Skripal:ien myrkyttymistapausta ja silloin voitiin toimia jopa ennenkuin oli edes tutkimuksia kunnolla aloitettu, pelkkien kuulopuheiden perusteella.  Nyt ollaan kuin n.s. "kusi sukassa" kun olisi mitä mainioin paikka profiloitua vapaan tiedotusvälityksen puolustamisessa vaikka jemeniläissiviileistä ei niin välitettäisikään.


Tosin meidän "nilkeillämme" on isäntä seurattavana Rapakon takana.  Sieltähän on D.Trumpin suulla ilmoitettu, että selitykset kelpaa eikä toimenpiteitä tarvita.  Siis "Business as usual" suomalaisellekin establismentille eikä mitään tarvitse tehdä.


Jotkut toki länsimaissakin ovat havahtuneet pohtimaan ristiriitoja julkisessa poliittisessa käyttäytymisessä.  Esimerkiksi britilehti The Guardian on kirjoittanut asiasta.  Mutta kovin kevyttä on senkin analyysi, yrittämättäkään tonkia syvemmin esimerkiksi taloudellisia kytköksiä saudien perheyhtiöön Aramco:on ja sen sivutuotemerkkeihin ja liiketoimintayksiköihin kuten Saudi-Arabian valtioon ja sen armeijaan.


Koskahan edes julkisessa keskustelussa päästäisi siihen, että ihan tavallisten ihmisten elämä, jemeniläistenkin, merkitsisi yhtä paljon kuin jonkun toimittajan ja julkimon.  On sitten kyse kunniasta, koskemattomuudesta tai hengestä ja elämästä?  Ehkä sen jälkeen saisimme edushenkilömmekin toimimaan.


---

Julkaisin tämän juuri äsken myös Myyräntyötä-plokissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ero on siinä että saudit onnistui tappamaan Khashoggi:n ja Venäjä ei onnistunut tappamaan Skripalia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä siis reagoikaamme poliittisin elkein Venäjää vastaan mutta ei Saudi-Arabiaa?

Skripal:ien tappamisen yrittämisestä ennen tutkimuksia syytetyt, olivatpa todelliset loppujen lopuksi keitä tahansa, ansaitsevat vastatoimet koska epäonnistuivat? Pitäisikö Saudeja vastavuoroisesti Lindgrenin tavoin päätellen kiittää onnistuneesta operaatiosta?

Ehkä ei sentään, vai kuinka?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Trump on ilmoittanut että ei tyydy saamaansa vastaukseen ja vaatii perusteellista tutkimusta kuten EU:kin, ja Suomi syyllisiä vastuuseen.

WASHINGTON – President Donald Trump said Monday that he is "not satisfied" with the response from Saudi Arabia over the killing of journalist Jamal Khashoggi.

https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2018/1...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mutta Trump on myös ilmoittanut, ettei mikään saa vaikuttaa asekauppaan. Mutta mieli lienee julkisuudessa hieman muuttuntu kun viimeinenkin uskottavuus hänen aiemmin luottamiensa selitysten alta on kadonnut. Toisaalta tuon Nylundinkin linkittämän jutun mukaan mitään toimia ei vieläkään tarvita ja Trump on pidentänyt aikaa jonka hän malttaa odottaa tutkimustuloksia. Meno on siis ihan toista kuin Salisburyn tai Jemenin suhteen.

Toisaalta uhkaillut toimenpiteet lienevät linjassa Financial Times:n keräämien käppyröiden ja pylväikköjen kanssa: https://www.ft.com/content/dd836c34-d60b-11e8-a854....

Poikkeuksena Suomi jolle olisi tarjolla sopivankokoinen mahdollisuus profiloitua kansainvälisesti mutta mitään ei tapahdu. Mitä nyt MTV selitteli suomalaisten vastuullisuutta: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/puolu.... Uskokoon ken tahtoo: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/norwegian_paper...

Toimituksen poiminnat