Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Mullistavaa lääketieteellistä taitoa Etelä-Koreasta

Englantilainen laatulehti The Daily Star et al tietävät kertoa, että Eteläkorealaisen Chungnam:n valtionyliopiston professori Cho Dong-uk on pystynyt diagnosoimaan Korean demokraattisen kansantasavallan Työväen puolueen puheenjohtajan Kim Jong-un:n munuaiset hänen uudenvuodenpuhettaan analysoimalla. Diagnoosin mukaan Kimin munuaiset ovat lopussa - tai ainakin heikommat kuin muut sisäelimet - tai jotain.

Miksi meidän terveyskeskuksemme ja sairaalamme eivät hyödynnä lääketieteen viimeismpiä hienouksia? Jos tuollainen on mahdollista Korean tasavallassa Daejeon:n hyvässä kaupungissa, meidän terveydenhuollon asiantuntijoidemmehan on mitä kiireemmin lähdettävä sinne opintomatkalle ja tuotava tuollainen mullistava diagnostiikka Suomeen. 

Jos terveyskeskuksissamme pystyttäisi samaan, voitaisi suuri osa lääkärikäynneistä korvata puhelinsoitoilla josta lääkäri analysoisi äänen perusteella sairaudet. Silloin voitaisi entisestäänkin harventaa sairaanhoitopalveluja ja SoTe-uudistus etenisi.  Voisimme jopa harkita koko toiminnan ulkoistamista Etelä-Koreaan.  Mitä säästäjä siitä saisimmekaan.

 

---

Tämän kirjoitus on julkaistu myös Bloggerin Myyräntyötä-plokissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Korealaisilla on Mensan tilastojen mukaan maailman korkein ÄO.

Juha Hämäläinen

No niin on listan kärjillä ollut. Mutta testin tehneenä vakuutan, ettei testi nyt älykkyydestä paljon kerro. Aivan imbesillinä ei Mensaan mennä, muttei läpäisy mistään neroudesta kerro, siis sellaisesta, jolla kehitetään mullistavia keksintöjä eli luodaan aivan uutta ajattelua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mensan testit kertovat enemmän kyvyistä sopeutua länsimaiseen teknis-tieteellis-yhteiskunnalliseen ajattelutapaan ja sen luomaan ympäristöön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Oma arveluni korealaisten kohdalla on heidän kirjoitusjärjestelmänsä, joka harjaannuttaa kaikki jo pienestä pitäen analysoimaan piniä kuvia lukuisine yksityiskohtineen, kuten Mensan testien kuvaosiotkin edellyttävät.

Vastaavastihan samankaltaisehkon kirjoitusjärjestelmän omaavat kansakunnat - japanilaiset ja kiinalaiset - ovat myöskin korkealla samassa tilastossa. Korealaisilla on vielä lisäksi tapana hallita omien merkkiensä ohella japanilaiset tavuaakkoset sekä kosolti kiinalaisia merkkejä, joita he myös käyttävät oman foneettisen merkistönsä lisäksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Tuossa Kuikan ajatuksessa voi hyvinkin olla perää. Kuvien hahmottaminenhan on ihan oleellinen juttu noissa ÄO-testeissä.

Toisaalta meitäkin on harjoitettu erilaisilla kuvasymboleilla täällä Euroopassa. Liikennemerkkeihin ja kaikenlaisiin kieltotauluihin saakka. Mutta tavu- ja sanamerkit ovat omaa luokkaansa verrattuna meidän ääntiöihimme.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #10

Miten merkkien tunteminen vaikuttaa USA:n kolmannen, neljännen tai jopa viidennen polven itä-aasialaisiin, jotka eivät enää juuri merkkejä tai kieltä tunne, mutta ovat silti kärjessä testeissä?

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Sarivaara-Satta kyselee mikä Mensan testeissä mättää. Niissä ongelma on, että niillä ei pysty luotettavasti mittaamaan erilaisissa kulttuureissa kasvaneiden ihmisten älykkyyttä keskenään vaikka niitä siihen kärkkäästi yritetään käyttää.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #17

Testit mittaavat kykyä oppia, ja se ei ole kulttuurinen, vaan geneettinen kysymys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Mensan testit eivät mittaa kykyä oppia, vaan suurimmalta osaltaan kykyä hahmottaa eroavaisuuksia ja lainalaisuuksia pienissä epämääräisiä yksityiskohtia sisältävissä kuvasarjoissa. Varsin suppea ja yksipuolinen älykkyyttä määrittävä kriteeri siis on kyseessä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #20

Abstrakti ajattelu on oppimisen edellytys, ja sitä testit mittaavat oikein mainiosti, ja testit ennustavat oikein monta asiaa ihmisen elämässä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Nykyiset älykkyystestit, m.l. Mensan, on laadittu n.s. länsimaisen kulttuurin olosuhteisiin jossa käytetään tietynlaista symbolismia ajattelun apuvälineinä. Testit mittaavat kykyä käyttää niitä, ei toisenlaisia, toisissa kulttuureissa, toisenlaisissa olosuhteissa käytettäviä.

Länsimaisilla testeillä mitattuna huippuälykäs on todennäköisesti huono oppimaan vaikkapa Amazonasin viidakossa tai arktisella jäätiköllä et vice versa. Symboliikka ja sekäyttö ajattelussa kun on ihan erilaista.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #24

Kuitenkin Itä-aasialaiset saavat länsimaalaisten laatimissa testeissä paremmat pisteet, ja jenkeissä koulumenestys korreloi suoraan etnisyyden kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Itäaasialaiset ovat pitkälti mukana samansuuntaisessa läntisessä kaupunkimaisessa ja teknistyneessä maailmassa kuin läntisetkin yhteiskunnat joista a.o. testit ovat kotoisin. Heidän koulutuksensa tähtää samanlaiseen ajatteluun. Liäksi heillä on etunaan Kuikan mainitsemat kuvalliset kirjoittamisen järjestelmät.

USA:ssa monet muutkin asiat korreloivat etnisyyden kanssa. Sellaisia ovat syrjäytyminen, köyhyys, sairastuvuus j.n.e. Se ei kerro mitään etnisperäisistä oppimiskyvyn eroista vaan ainoastaan sosioekonomisen aseman vaikutuksesta mahdollisuuksiin ja resursseihin.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #26

Ja eron Israelissa askenaasien ja mirzhamien välillä selittää...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Ehkä Sarivaara-Satta selvittelee itselleen heidän kulttuurisia ja sosio-ekonomisia erojaan. Mallia hän voisi saada esimerkiksi täkäläisestä toisaalta köyhyyden ja syrjäytymisen sekä toisaalta hyväosaisuuden ja kouluttautumisen periytymisen mekanismeista joilla ei ole etnisyyden tai geneettisen perimän kanssa mitään tekemistä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Oli luettu jo aiemmin. Sarivaara-Satan lainaus ei käsittele millään tavalla a.o. ryhmien sosio-ekonomisia eroja ja niiden aiheuttamaa kouluttautumisen y.m. periytymistä.

Kun ja jos tutkimuksella haetaan jonkun yksittäisen tekijän vaikutusta, pitäisi muiden tekijöiden olla muuttumattomia (n.s. ceteris paribus -periaate). Tuossa tutkimuksessa noin ei ilmeisesti ollut. Mahdettiinko sillä edes hakea etnisten erojen vaikutusta vaan vain vertailtiin ryhmien välisiä eroja ja jätettiin niiden syiden hakeminen jatkotöiden aiheeksi?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

Työelämässä olen nähnyt kuinka heikosti korkeat äo-testien tulokset korreloivat yksilön suoritusten kanssa. Hyvin heikko korrelaation aste. Sama pätee koulutukseen. Heikot rulokset taasen kyllä ennustavat heikkoja työsuorituksia henkisiä kykyjä vaativissa hommissa.

Kirjoitan nyt suorituksista kokonaisuutena. Mukaanluettava mm. sosiaaliset taidot eli kyky asettua toisen asemaan, kyky johtaa ja motivoida, kyky esittää asiansa, kyky kuunnella, kyky neuvotella ja taito päästä sopimukseen. Sujuva käytännön kielitaito ei myöskään korreloi Mensa-testin kovien tulosten kanssa lainkaan.

Näiden taitojen puute tekee nerostakin käyttökelvottoman useimmissa työyhteisöissä. Testien keskivertojompat pärjäävätkin luvattoman hyvin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässäkin asiassa tulisi edetä perustuslaillisia perusoikeuksia kunnioittavasti siten, että ihmisillä olisi ensisijainen oikeus (ja tässä taloustilanteessa jopa velvollisuus) tehdä itse oman tautinsa tai terveysongelmansa määritys.

Netti on pullollaan tietoa eri sairauden oireista ja tautiluokitusopaskin on suomennettuna kaikkien tavoitettavissa, joten itsediagnosaatio on käytännössä helppo suorittaa ilman monimutkaisia lääkärin ajanvaraus- ja vastaanottotutkimusjärjestelmiä.

Sairauden- ja terveydenhoito eivät muutoinkaan ole mitään "rakettitiedettä", vaan sairaudentila on useimmiten pelkkä asennevamma, josta paranee purkamalla sairautta ylläpitämään ehdollistuneet ajatusrakennelmat ja korvaamalla ne terveyttä edistävillä, mukavan koherenteilla, ajatuksilla :

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005504085.html

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta. Jos olemme mieltä, että ihmisellä tulee olla oikeus päättää elämästään ja kuolemastaan sekä kehostaan kaiken kaikkiaan niin kai hänellä tulisi olla oikeus päättää sairauksistaankin. Sekä myös meillä immeisillä.

Päättäkäämme siis itse mihin sairastumme ja mihin emme? Lopultakin pääsemme siihen, että sairaudet ovat itse aiheutettuja ja voidaan pistää verolle, hienommat ylellisyys- ja tavallisemmat haittaveroille.

Juhani Vehmaskangas

Minä suosittelen, että keskitymme täällä Suomessa terveydenhoidossa mieluummin haju-analysoinnin kehittämiseen.

Äänet on pikemmin poliisin ja turvallisuusalan juttu. Poislukien ns. äänien kuuleminen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyllähän meilläkin näitä diagnooseja tehdään psykiatrian puolella aivan samalla tavalla, näiden lääketieteen käärmeöljykauppiaiden taholta. noin 10 000 ihmistä raahataan vuosittain pakkohoitoon ja pakkolääkitykseen, ilman kunnollista lääketieteellistä perustelua, joista valtaosa on psykoosiepäilyjä.

Psykoosi on tila, jota ei pystytä todistamaan millään lääketieteellisellä testillä, mutta siitä huolimatta noin 10 000 ihmistä lähetetään vuosittain pakkohoitoon. Myöskään näille ihmisille syötettyjen hengenvaarallisten pakkolääkkeiden, ei ole voitu osoittaa tieteellisesti pätevillä testeillä, parantavan näitä ihmisiä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tiedän erään tapauksen jossa M2:ssa eli tarkkailulausunnossa oli psykoositilan yhdeksi perusteeksi otettu potilaan näyttämästä "muistiinpanovihosta" potilaan oma keksitty kieli joka kertoi psykoosista.

Käytännössä kieli oli tälläistä ja lääkärin mielipiteen mukaan merkki psykoosista.

7 T
AL , 20 VL, 20EN, 40SL
5x5 150 MV jne...

Tämä oli psykoottisen mielen luoma oma kieli.
Mutta miten tämä potilas koki ja näki asian:
7 tunnin työpäivä fyysisessä työssä
AL: Alkulämmittely treenatessa tietyn rutiinin mukaan. VL: Vatsalihaksia , EN: Etunojapunnerruksia, SL Selkälihasliikettä.
5 viiden toiston sarjaa maastavetoa 150 kg.

Muistakaa kaikki että jos lääkäri näkee treenivihon yhdisttynä muistivihkoon ja päiväkirjaan niin treenipäiväkirja voi olla oire psykoosista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Suomessahan nyt ahkerasti puhelindiaknostiikkaa harjoitellaan ja opetellaan. Veriarvotkin nykyään mitataan ilman verikoetta, lääkärit arvioivat potilaan veriarvot katseella.

Äitini kävi terveysasemalla ja tavallinen yleislääkäri olikin ominpäin säädellyt kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä (thyroxin). Normaalisti se edellyttää verikokeidenottamista ja sisätautien erikoislääkäri arvioi kuinka paljon lääkitystä säädetään. Nyt lääketiede on kehittynyt jo niin huimasti, että yleislääkäreille on kehittynyt veriarvoja mittaava katse. :-D

Kohta koko terveydenhuolto hoidetaan tekoälyllä (esim. IBM:n Watson).

Juhani Vehmaskangas

Vähän vastaavaa tapahtui eräälle tutulleni. Tosin kyseessä olivat verenpainelääkkeet.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

P-Korea/E-Korean tapauksessa harmittaa ettei hommaa viety loppuun -50 luvun alussa,miksi piti tuollainen paskavaltio jättää pystyyn ja pohjoisen kansa kärsimään vuosikymmenestä toiseen ?
vai kommarien riemuksi ja kapitalistien kauhuksi ?

Mika Sarivaara-Satta

For example, in 2004, Cohen, Haberfeld, and Kristal wrote:

This paper analyzes gaps in the college graduation rates of third-generation Ashkenazim and Mizrahim (the two major ethnic groups among Israeli Jews), in comparison to the same gaps among members of the second generation. The empirical analyses have been performed using a special file of the 1995 Israeli census which matched records of respondents to their parents in the 1983 Census, thereby allowing identification of the ethnicity of the third generation for a representative sample of men and women, 25-34 years of age in 1995, as well as the identification of persons of mixed ethnicity. The results suggest that the gaps between the two major ethnic groups are not smaller in the third generation than in the second generation. Persons of mixed ethnicity – of both the second and third generations – are located about midway between the two ethnic groups with respect to their college graduation rates

2000-vuotta evoluutiota erilaisissa ympäristöissä ja eroja on muodostunut ryhmien välille, niin miksi 70 000 vuotta evoluutiota ei ole tehnyt samaa eri populaatioiden välillä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kommentit ovat toki mielenkiintoisia ja Pirppua lukuunottamatta asiassa pysyviä mutta kukaan kommentoijista ei näytä tarttuneen piilottamaani täkyyn joka koskettelee mahdollisuutta, että läntisen laatutiedonlevitteen uutinen olisikin propagandaa.

Minulle itselleni uutisen luettuani heräsi epäilys eteläkorealaisen yliopiston ja sen professorin mahdollisesti olevan osa P.Koreaa ja sen johtoa vastaan käytävää mustamaalauskampanjaa ja faktansa tarkistava länsilehdistö olisi mennyt siihen mukaan pahimpien n.s. valemedioitten tavalla, joko tietoisesti tai vahingossa luiskahtaen.

En ihan aikuisten oikeasti jaksa uskoa diegnoosien mahdollisuuteen pelkän äänen perusteella, ainakaan vielä nykyisin. Ainakaan näillä tiedoilla eikä a.o. jutut tarjonneet siinä suhteessa lisävalaistusta.

Epäilenpä siis koko jutun olevan n.s. valeuutinen joita kovin kerkeästi P-Koreasta levitetään vaikka sieltä todennäköisesti olisi ihan oikeitakin totalitarismia, sortoa ja ihmisten pahoinvointia koskevia uutisia tarjolla. Nämä tälläiset vievät uskottavuutta paikkaansapitäviltäkin jutuilta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Millä tasolla Pohjois-Korean kirurgia on. Onko siellä esimerkiksi mahdollisuus munuaisten siirtoon ja kuinka vaikeaa on löytää sopiva luovuttaja maksamalla vaikka 10.000 dollaria ja lippu länteen. Luultavasti luovuttajana lähisukulainen on parempi, mutta luulisi vielä jonkun lähisukulaisen olevan hengissä. Vai eikö Kim uskalla mennä nukutukseen ja luopua vallaksi siksi aikaa? Spekulaatio vain siinä tilanteessa että munuaisissa on jotain vikaa ja pahasti.

Toimituksen poiminnat