Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Tosiviestimen valeuutinen?

YLE/Uutiset uutisoi Pohjois-Korean biologisia aseita koskevia juttuja maailmalta.  Jutussa on virheellinen lainaus joka vääntää tarinaan kummallisen juonteen.  Onko YLEn journalistinen ote lipsunut tarkoituksella vai onko toimittaja ollut "vain" välinpitämätön?


YLE/Uutiset on 20/12 -17 julkaissut nettijutun Pohjois-Korean (oik. 조선민주주의인민공화국, transl. Chosŏn minjujuŭi inmin konghwaguk, suom. Korean demokraattinen kansantasavalta) kemiallisista ja biologisista aseista.  Lehti käytti lähteenään israelilaista Haaretz-sanomalehteä.  Juttu on nimikoitu Risto Mattila -nimiselle toimittajalle.


Yle otsikoi juttunsa "Lehdet: Pohjois-Korea havittelee seuraavaksi pernaruttoa levittäviä ohjuksia".  Sillä YLE ikäänkuin vetäytyy vastuusta jutussaan ja "vain" kertoo viattomasti mitä muut ovat kertoneet.   Sinällään niinhän juttu meneekin.  Ylen toimitus on vain keittänyt Haaretzin ja japanilaisen Asahi Sinbun -lehden jutuista uutta huttua.  Ne taas ovat käyttäneet lähteinään USA:sta ja Korean tasavallasta (Etelä-Korea) peräisin olevia, nimettömiksi jääviä lähteitä.  YLE kuten nekin esittävät tarinansa ilman julkilausuttua lähdekritiikkiä.


Tämä meno sinällään ei ole mitään uutta eikä provosoisi minua kirjoittamaan tämänvertaistakaan plokikirjoitusta. Sen sijaan YLEn uutisessa esitetään kummallinen väite: "Haaretz kertoo, että Pohjois-Korea on hiljattain ilmoittanut, että maalla on 2 500 – 5 000 tonnin kemiallisten aseiden varastot. Ja se kykenee tuottamaan myös biologisia aseita, kuten pernaruttoa tai isorokkoa.". 


 Kummallista minusta on, että P.Korea olisi jotakin tuollaista "tunnustanut" ja tapa kytkeä se muuhun ilmaisuun.  Meninpä siis kaivamaan Haarezin jutun johon YLE ei tarjonnut suoraa linkkiä kuten muutamaan muuhun viittaamaansa lähteeseen. Löytyihän se kuitenkin helposti googlettamalla YLEn kuvassa olleen otsikon perusteella.

Haaretzin jutussa ei kuitenkaan kerrota P.Korean tunnustaneen yhtään mitään vaan, että kemiallisten aseiden varastojen koosta on kertonut E.Korea. Suoraan Haaretzin omilla sanoilla: "North Korea has a store of between 2,500 and 5,000 tons of chemical weapons, South Korea has previously said, adding that it was capable of producing biological agents like anthrax and smallpox.".  (Lienee sivuseikan kimpussa jos kysyy, että kuka tai mikä E.Koreassa on kertonut vaiko ihan koko valtio yhteen ääneen)

 

Mikä on siis YLEn tarkoitus tässä? Onko se a) yritys saattaa P.Korea entistä omituisempaan valoon vai b) välinpitämättömyys koska kaikki kummallisuus ja pahuus P.Koreasta kerrottuna menee läpi? Etenkin kun jos joku uskaltautuu huomauttamaan juttujen ristiriitaisuuksista, hänet voi peikotella hiljaiseksi tai jos se ei toimi, haukkua menneisyydessä eläväksi stallarimaolaiseksi Kim:ien dynastian hännystelijäksi ja hirveyksien puolustajaksi.

Erityisen kummalliseksi YLEn jutun toimitustapa muuttui kun laitoin siitä palautetta  toimitukselle heidän jokaisen jutun yhteydessä olevan palautetoiminnon kautta. Juttua oli toki korjattu jo aiemmin mutta nyt ei tapahtunut mitään.  Ainakaan perjantain puoleen päivään mennessä juttua ei oltu korjattu. Onko YLElle siis juttujen virheet yhdentekeviä vai onko nimen omaan tarkoituskin harhauttaa tuolla tavalla. Eiväthän ihmiset juurikaan harjoita lähdekritiikkiä ja tarkista n.s. läntisiä laatutiedonlevitteiden faktoja. 

Missä siis menee n.s. valemedian ja tosimedian välinen raja? Kummalla puolella rajaa YLE on? Ja onko se sillä puolella jolla se ja sen omistajat haluaisivat sen olevan? Miten n.s. julkinen palvelu liittyy objektiivisuuteen ja faktojen tarkistamiseen?

 

Samaan aikaan kun toivon YLEn harjoittavan itsetutkiskelua, toivoisin ihmisten harjoittelevan ja harjoittavan medialukutaitojaan.  Kannattaa käydä kurkkimassa mitä ne lähteet olivatkaan ja miten niitä on käytetty aiemmin luotettavanakin pidettyjen tiedonlevitteiden jutuissa.
 

---

Tuoteseloste: Tämä juttu koskee YLEn uutisointia eikä Korean demokraattisen kansantasavallan aseistusta.

---
Julkaisen tämän myös Myyräntyötä-plokissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ilkka Luoma

Hieno etsintä, ja herättävä ketju, herää kysymys valtiovalemediasta!?

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Nou hätä kun lukee tämän:

"Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta. Aiomme vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa. Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas."

https://yle.fi/uutiset/3-8709207

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

P-koreaa tuleekin iskeä kuin vierasta sikaa,kaikin mahdollisin konstein,mieluummin nuke them !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Siis vaikka valehtelemalla? Ja sitten niihin omiin valeisiin uskomalla?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kun ottaa huomioon kiristyneen tilanteen,niin e-korealla ei ole varaa totuuteen,-propagandasota on yksi alueen palapelistä,niinkauan kun ei rauhansopimusta saada aikaiseksi !
Se mitä länsi sieltä uutisvirrasta poimii,on toissijaista !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Eikö Pirppua yhtään epäilytä missä kaikessa muussa P.Koreaa koskien on väännetty vastaavasti totuutta? Muuten Pirpun mielipiteen muodostuksesta jää todellakin käsitys, että ensin valehdellaan, sitten niihin perustuen päätellään ja sitten niiden perusteella uskotaan lisää valeita kunnes kehää on kierretty niin kauan, että totuus ei enää kiinnosta ja jos se ei osu ennakkoluulokierteen väitteisiin, siihen ei tietenkään uskota.

Jos siis kuitenkin edes yritettäisi puhua niin totta kuin osataan jotta mielipiteet, johtopäätökset ja päätöksetkin voisivat osua oikeampaan, jopa pahiksia kohti.

P.s. Tässä jutussa ei ole kyse E.Korean totuudellisuudesta vaan YLE:n. Siis siitä kuinka se väänsi israelilaisen lehden E.Korean ilmuitusta uutisoivan jutun. Sillä olisi varaa totuuteen jos olisi halua, edes käännöksien suhteen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #6

Mr.Myyryläinekään ei tuon alueen totuuksia tiedä,se on varma,propaganda kun hallitaan molemmin puolin,,sitä toista totuuttako ylen pitäisi alkaa toitottamaan,sitten tänne ilmaantuisi kymmenen myyristä oikomisvaatimuksineen,,,!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Jospa YLE aloittaisi lainaamalla muita lehtiä niin kuin niihin on kirjoitettu.

Toimituksen poiminnat