Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Rakennusliiton varapuheenjohtajan huti

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on avautunut useammanikin kerran Eduskunnassa tehdystä lakialoitteesta jolla luovuttaisi ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnasta.


Lakiehdotuksen tarkoituksena on vähentää byrokratiaa poistamalla Ulkomaalaislaista  (301/2004) tarveharkinta EU:n ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä.  EU-jäsenyyden aikana sen sisältä, esimerkiksi Virosta, tulevia se ei ole koskenutkaan.  Aloitteen takana on kirjava joukko eri eduskuntapuolueiden edustajia kärjessään Vasemmistoliiton Anne Kontula.  Muut ovat Juhana Vartiainen/kok, Veronica Rehn-Kivi/rkp, Emma Kari /vihr ja Tytti Tuppurainen/sdp.


Suokas tuntuu olevan ihan n.s. "pihalla" sen suhteen mitä työpaikoilla oikeasti tapahtuu.  Oikeastihan ulkomaalaisia työntekijöitä on jo pilvin pimein eikä heidän tulemistaan ole estetty eikä estetä tuolla byrokratian kiemuralla.  


Työnantajilla on keinonsa kiertää tuota "tarveharkintaa" m.m. käyttämällä ulkomaalaisia alihankintafirmoja, myös suomalaisten siellä omistamia.


Suokkaan ja muun ay-liikkeen toivoisikin keskittyvän työsuhteenehdoilla keinottelun estämiseen.  Tällä tuon lakialoitteen ja sen tekijöiden haukkumisella Suokas ei kuitenkaan mitenkään edistä ay-liikkeenkin tavoitteekseen ottamaa samojen työehtojen ja -etujen saavuttamista kaikille suomalaisilla työpaikoilla työskenteleville.

---
Olen julkaissut tämän kirjoituksen myös Myyräntyötä-plokissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Rakennusmiehet ovat jo nyt suurin osa ulkomaalaisia työntekijöitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta ja syynä on työsuhteen ehdoilla keinottelun helppous ja halpuus.

Jos kaikille suomalaisilla työpaikoilla olisi maksettava suomalaisten sopimusten mukaiset palkat ja taattava muutenkin yhtäläiset työsuhteen ehdot ja -edut, suomalaiset työntekijät olisivat n.s. "samalla viivalla" ja kelpaisivat myös työnantajille.

Toivoisi Suokkaankin keskittyvän yhtäläisten työehtojen takaamiseen ja keinottelun estämiseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Kyllä, mutta EU-alueelta. Nyt nämä kontulat ja tuppuraiset haluavat tuoda näiden kanssa kilpailemaan vielä matalapalkkaisempia aasialaisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Epäilenpä josko Kontulan ja Tuppuraisen aikomuksena olisi tuoda ketään. He vain näkevät, että nykyinen byrokratia ei heidän tuloaan estä.

Sen estää vain, että heidän tuomisestaan ei olisi työnantajille etua.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Perusongelma ovat elinkustannukset, jotka työtä tekevän olisi katettava palkallaan. Ulkomainen työvoima voi asua ja kuluttaa hyvin vaatimattomasti Suomessa olonsa aikana ja silti kotimaahan jää hänelle rahaa tuhlattavaksi asti tai vaikkapa laajan sukulaisjoukon elättämiseen. Suomalainen työtekijä joutuu vastaavana aikana varaamaan iso määrän rahaa pelkkiin välttämättömiin elinkustannuksiinsa. Tietylle intressiryhmälle tuntuisi olevan mieluisaa, että näiden suomalaisten elämiseen tarvitsemat kulut katettaisiin julkisista varoista eli että valtio subventoisi kotimaista työvoimaa. Tämä on työn tarjontaa kannattavien piirien märkä unelma.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Periaatteessa suomalainen voisi elää Suomessa yhtä vaatimattomasti kuin ulkomaalainen elää Suomessa (omistusasunnon hankkiminen ei ole vielä pakollista suomalaisillekaan), säästää palkkansa ja nostaa kytkintä nelikymppisenä ja nauttia loppuelämänsä etelän auringosta ja halvasta ruoasta ja juomasta.

No, käytännössä tuo edellyttäisi sitä, ettei altista itseään kaupallisille mainoksille sen paremmin suoraan kuin kaverienkaan kautta eli että ei eläisi maassa normaalina pidetyllä tavalla, ja se on helpommin sanottu kuin tehty.

Toimituksen poiminnat