Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Roskaako lautaselle?

Kuuluisa TV-Kokki Jyrki Sukula on YLE/Uutisten nettijutun mukaan tehnyt Nordic Business Forumin vieraille muiden ruokien joukkoon roskakalapullia.  

Ymmärrän tai ainakin haluaisin ymmärtää Sukulan tarkoituksen edistää kalojen monipuolista hyväksikäyttöä.  Ja minustakin tuollainen businesstapahtuma on erinomainen tilaisuus edistää hyvää asiaa.

Mutta jos tarkoitus on edistää ihmisten käsitysten avartumista niin ei liene paikallaan nimittää herkullisia kaloja roskaksi vaikka olisikin n.s. hoitokalustuksen saaliista.

Ymmärrän toki, että hymööriä voi yrittää käyttää apuna viestin perille saattamisessa ja huomion herättämisessä.  Pelkään kuitenkin, ettei se toimi tälläisessä yhteydessä.  Sitähän on jo yritetty eikä se ole saanut mitään positiivista aikaiseksi.

Paikallaan olisikin ollut positiivisempi lähestymistapa.  Vaikkapa glamourin lisääminen arkisena pidettyyn.  Se voisi ehkä saada jonkun tämänkertaista kohdeyleisöstä näkemään liiketoimintamahdollisuuksia.  Seurauksena voisi olla vaikka moderneja start-up:eja jotka kehittäisivät viimeinkin kustannustehokkaita jalostuskeinoja.  Odotankin aikaa jolloin särkipuikot, haukipihvit, lahnapullat sun muut ovat tarjolla valintämyymälöiden kala-altailla turska- ja seituotteiden rinnalla.  Ehkäpä myös muinainen herkku kiiskiliemi saavuttaisi ainakin tähditettyjen kurmee-ravintoloiden ruokalistat. 

Mutta perimmältään taitaa olla kyse enemmänkin suomalaisten businesshenkilöiden vastenmielisyydestä tuotannollista toimintaa kohtaan kuin kykenemättömyydestä nähdä liiketoimintamahdollisuuksia.  He haluavat siirtyä finanssikapitalismiin eikä silloin ole toimivaa keinoa saada heitä innostumaan kalanjalostuksesta vaikka tuotteita nimittelisi miten.

---

Olen julkaissut tämän kirjoituksen myös Myyräntyötä-plokissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Kotimaisen kalan suosiminen on sekin yksi syy lisätä järvikalan syöntiä."
https://yle.fi/uutiset/3-9699794

Kotimainen liiketoiminta, pienyrittäjyys, elintarvikeomavaraisuuden ylläpito ja Suomen järviluonnon hoito eivät taida kelvata Nordic Business Forum 2017 agendalle. Jotain 'hienompaa' pitää olla tarjolla; kalastus on liian halpaa junttien puuhaa noille turhuuden markkinoille. Mutta palaan asiaan:

"Sivusaaliina saatu särkikala päätyy usein turkiseläinten rehuksi tai jopa kaatopaikalle. Toisaalta särkikalaa nostetaan järvistä suuria määriä myös rehevöitymisen vähentämiseksi. Niinpä "roskakalan" syöminen on hyväksi paitsi kalastuselinkeinolle, myös järviluonnolle."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainus:
"Kotimaisen kalan suosiminen on sekin yksi syy lisätä järvikalan syöntiä."

Siis niille kellä siihen on varaa.
S-Market
Kuhafile tänään 37.90e/kg
Siika 24,50e/kg
Särkeä öljyssä 4,80 Prk
Tonnikala Prk 1,20e
Jauheliha 400g 2,70e
HK-Sininen 1,90e

Köyhien,työttömien toimeentulotukirahalla 487e/kk on tarkkaan laskettava mistä vatsa halvemmilla aineilla tulee täyteen.
Hurstin ja EU ruoka-avussa kalaa ei ole tarjolla.

"Roskakala" mieltää jokainen kaloiksi jotka jätetään "kissalle" jos onkeen on tarttunut sellainen.
Ja miksi? Ruotoisia kaloja josta perkaamalla ei saa fileitä.
Kalamurekepihvinä käy muiden kalojen seassa esim.hauen.

Eikö ennen kannattaisi syöttää roskakalat elukoille ja vähentää silakan pyyntiä vain ruokakalaksi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta on, että kala on kallista. Siksi kaipasinkin noita kalankäsittelyn tekniikan kehittäjiä. Saataisi särkipuikot norjalaisten turska- ja seipuikkojen rinnalle kilpailemaan jopa hinnalla.

Toisaalta pienten ruotoisten kalojenkin ruodot hautuvat sopivalla valmistamisella. Ei ahvenkukossakaan ruodot haittaa. Ja muistanpa kuinka äidin lihapullista löytyi ruotoja mutta siellä ne menivät sen enempää nikottelematta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näinhän se on .Mutta me mummot kun osasimme tehdä ruokaa joka vei aikaa .(Itse jo ammattinikin puolesta ) Muikkukukkoa leivinuuniin muhimaan .
Pizza-sukupolvelta ei käy kuin kalapuikkojen paistaminen tai pakastealtaasta "ongittu" seifile jossa ei ole ruotoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Kouluista kerrotaan vitsinä nykylapsosten piirtävän kalapuikkoja kun opettaja pyytää kalankuvaa.

Parhaimmillaan kuitenkin, jos tekniikka kehitettäisi, ne kalapuikotkin voisivat olla kotimaista kalaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Silloin kun meikäläinen kävi kansakoulua opettaja huusi pihalla:
"Syökää särkeä että kasvaa järkeä."
(Joku heitti lumipallon jossa oli kivi sisällä ja tuli verta vuotava jälki päähän)
Kun aikoinani tein keikkatöitä koulujen keittiössä "keittäjätätinä. Niin kyllä huomasi että Kala oli se mikä sai mukulat suuntaamaan Mäkkäriin ja suklaan ostoon .Kouluruoka jätettiin väliin.
Isoikäpolvi ei ollut nirso,sille kelpasi hyvin koulun sapuskat. Ei ollut taskurahoja
millä olisi korvannut kouluaterian.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Anna ihmiselle kala, niin hän elää sillä päivän. Opeta hänet kalastamaan, niin hän elää sillä loppuelämän." Kiinalainen sananlasku

Moni on ottanut tästäkin oppia. :) En tarkoita sinua, Marja-Liisa Kalkela.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marja-Liisa Kalkela

Särki öljyssä näyttää olevan kalatuotteista kaikkein kalleinta 41,03 €/kilo. Suorastaan herrojen herkkua !

Usein saa lukea, että ruoka on niin kallista ettei ole varaa muuhun kuin kalasäilykkeisiin. Purkkitonnikalan kilohintakin lähentelee kymppiä ja se on tuontitavaraa. Lisäksi se on tonnikalatuotannon purkitettua "roskaa" joka saadaan myytyä maailmalle.

Samalla valitetaan, että vihanneksia ei köyhällä ole varaa syödä. Minusta vihannesten kilohinta on noin kolmasosa tonnikalan (8,57 €/kg) kilohinnasta.

Kurkku 1,45 €/kg, tomaatti 3,49 €/kg, jäävuorisalaatti 2,29 €/kg, kukkakaali 2,69 €/kg, keräkaali 0,98 €/kg, myskikurpitsa 1,75 €/kg etc.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Millä täyttäisit noilla vihanneksilla vatsan? Pöytään tarvitaan muutakin.Leipää,voita,maitoa .Ruokaan kalan,lihan lisäksi muutkin tykötarpeet.

4prk tonnikalaa 4,80e+korppujauhoa,kermaviilipurkki,mausteet= 12 tonnikalamurekepihviä+ perunamuusia.
Aikuinen kuten lapsikin tarvitsee proteiinia joka aterialla.
Kalaa,siipikarjaa,lihaa .
Toimeentulotuki:487e/kk yhdelle
Sen on katettava:
Vaatteet
Ruoka
puhdistus ja pesuaineet (parturi,Wc-paperit,vaipat dödöt ym))
puh.lasku
bussilippu
harrastus
Käsiapteekkilääkkeet.
Hinnat ja ALV samat kuin tuloja saavilla.
Saa olla aika fakiiri joka tuolla summalla tekee ruuat.
Ellei ole ammatti- ihminen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiiskiliemi oli aikoinaan Pietarin huippuravintoloiden erikoisherkku ja keisarin palatsin suosituin liemi. Se kohotti potenssin uudelle tasolle. Poronsarvijauheet ja muut lemmenrohdot häviävät sille.

Karjalankannakselta kiiskiä vietiin aikoinaan elävinä vesisäiliöissä Pietariin. Jos Putin palauttaisi Karjalan, me eläkeukot voisimme ruveta onkimaan kiiskiä ja sitä vietäisiin parhaisiin ravintoloihin, saisimme lisätuloja.

Jos nytkin joku saa kiiskiä vaikka muutaman kilon, kannattaa tarjota parhaisiin ravintoloihin. Sinne ostetaan tällaista harvinaista herkkua. Kilohintaa en tiedä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Epäilen etteivät huoli Kiiskejä.Tai hyvin harva ravintola joten ei siitä leipä irtoa. . Ahven ja Kuha on kala jota viedään ulkomaillekin ja jota parhaat ravintolat käyttää. Edm.ruodoista tehdään kalaliemet.
Muissa ravintoloissa ostetaan valmiiksi fileoitua kalaa,liemet tehdään kalajauheesta.
Henkilökunnan vähyyden takia. Säästö syistä. Se on tätä nykyaikaa myös ravintola alalla. Enää ei tehdä (kuten silloin kun itse aloitin ravintola urani keittiössä) alusta loppuun asti kaikki tehtiin itse.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyllä kiiskiliemi kelpaa hienoimmille ravontoloille. Pikamössömättöpaikoissa halutaan olla nopeita ja käytetään synteettisiä makuaineita. Tuskinpa nykyään edes itämaisia halpiskalakastikkeitakaan on kypsytetty vähintään puolta vuotta peltitynnyrissä peltikatolla tai edes maahan upotetuissa saviruukuissa.

Oikeasti kiiskelle olisi varmaankin löydettävissä markkinarako kalaliemimarkkinoilla. tarvitaan vain teollisen tason valmistustekniikka ja halukas investoija joka on valmis pyörittämään tuotannollista toimintaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Ihme ettei elintarvikejalostamot ole ottanut sitä tuotevalikoimaansa?
Olisiko hankala tehdä liemikuutioita kiiskestä? Vai maistuisiko mudalle kuten Särki?
Muistaakseni kiiskiliemi oli sakeaa ja vaikea kirkastaa .
Kuoretta koitettiin myös säilöä aikoinaan mutta ei mennyt kaupaksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mirala haaveilee Karjalan kiiskisaaliista. Mikä estää häntä menemästä täällä Suomessa ongelle? Ei tarvitsisi spekuloida revanssistisesti rajojen siirtelemisellä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hmm. Eikös se korrekti termi moisille ole "vajaahyötykala"? Ymmärrän kyllä houkutuksen provosoida ja kutsua roskakaloiksi, sellaisinahan monet niitä pitävät.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Olen vannoutunut särjensyöjä; purkkikalaa, särkifilettä, särjenpäistä/ruodoista koiralleni kuivaamalla herkkua.
Kuivurissa teen voblaa; tuskin monikaan tietää, suolattua ja kuivattua särkikalaa.
Isoista särjistä graavikalaa...voi, voi, mahdollisuuksia vaikka miten; viitseliäisyydestä kiinni ja jopa taidoistakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Äitivainaa opetti kuivaamaan suolatut särjet auringossa ... hänen mukaansa enemmän raitista ilmaa ja oikeampi lämpotila ... lienee kyse makuasiasta joista ei pitäisi riidellä mutta niistä on mukava makupalojen kanssa "vaihtaa mielipiteitä".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Mikään ei vedä vertoja voissa paistetuille muikuille tai silakoille.
Kuin karemelliä olis napsinut Vammalan torilla lämpimiä savumuikkuja paperitötteröstä.
Ennen sai käypään hintaan Kerpun savustettuja nahkiaisiakin ,nyt nekin maksaa maltaita kpl.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Särkiruoat voivat olla yhtä maukkaita kuin kiiskistä valmistetut. Mutta kiiskellä on ikivanha maine potenssiruokana. Se ei sovi rahvaan ruuaksi, se on johtajien ja oligarkkien kallista herkkua!

Toimituksen poiminnat