Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Journalismin lopun ajat (-ko?)

Bonnier on jakanut journalistipalkintonsa.  Jessikka Aron saama Vuoden juttu -palkinto saa huolestumaan tiedonvälityksen tasosta.   Meillä pitäisi kuitenkin olla oikeus laadukkaaseen tiedonvälitykseen.


Ruotsalaisen Bonnierin perheyhtiön perustaman "Suuri journalistipalkinnon" tittelit on taas Suomen osalta jaettu.  Muuten pippalot eivät juurikaan saisi kuin kulmakarvoja hieman värähtämään mutta tällä kertaa YLEn toimittavan peikonmetsästäjän palkitseminen provosoi plokittamaan.  Aron palkinnon perustelut kun ovat niin huolestuttavat suhteessa hänen juttusarjansa sisältöön.


Aron palinnon perusteluissa tökkii lähinnä kaksi asiaa.  Ensinnäkin niissä väitetään Aron jutun käsitelleen monipuolisesti Venäjän yrityksistä vaikuttaa meikäläiseen yleiseen mielipiteeseen.  Väärin.  Hänen juttusarjansa oli erityisen ja silmiinpistävän yksipuolinen.  Sen mukaan kaikki läntisen valtavirtatiedonvälityksen sanomasta poikkeava olisi venäläistä trollaamista ja.  Samaten erimielisyys Aron ja hänen hengenheimolaistensa ja taustajoukkojensa kanssa erimieltä oleminen on myös tuomittu juttusarjassa trollaamiseksi sekä hänen henkilökohtaiseksi painostamisekseen, riippumatta ilmaisun asiallisuudesta.  Pelkkä mahdollisten läntisten tiedustelupalvelukytkösten aavistelu on kuulemma uhkailemista ja pahoittanut hänen mielensä.


Aro ei myöskään mitenkään suhteuttanut tutkimaansa ilmiötä muuhun menoon eli muiden tahojen harjoittamaan vaikuttamiseen.  Jos joku olisi vain ja ainoastaan hänen juttunsa varassa, syntyisi käsitys, että kukaan muu kuin pahat venäläiset eivät yritä vaikutta meihin.  Tuollainen yksisilmäinen ja tarkoitushakuiselta näyttävä lähestymistapa ei ole journalistiikkaa vaan propagandaa.  Missään nimessä se ei ole monipuolista kohteen tarkastelua.


Toiseksi perusteluissa kehutaan kuinka ulkomaalaiset tiedotusvälineet ovat kiinnostuneet Arosta tämän juttusarjan takia.  Onko siis palkittavan journalistiikan tarkoitus toimittajan henkilökohtainen ylistäminen ja glorifioiminen? Narsismin ylistys? Eikö journalismin pitäisikään määritelmänsä mukaisesti (wikipedia) olla toimintaa, jonka tehtävänä on kerätä, varmentaa ja eritellä tietoa ja esittää se joukkoviestimien avulla esimerkiksi uutisten muodossa. 


Oma lukunsa Aron toimissa on hänen yrityksensä alkaa luoda laitonta henkilörekisteriä trolleina pitämistään henkilöistä.  Hän yritti saada lukijansa, kuulijansa ja katsojansa keräämään hänelle tuota rekisteriä.  Julkisuus onneksi pysäytti  hänen ja YLEn yrityksen alkuunsa vaikka sitäkin yritettiin saada leimatuksi trollien harjoittamaksi vaiennuskampanjaksi.


Jos tälläiset palkitaan huippujournalismina niin miten n.s. laatutiedonlevitteet katsovat voivansa kohdata n.s. vaihtoehtokanavat? Nuoe MV-lehdet, Über-uutiset ja mitä niitä onkaan?  He eivät ilmeisesti näe muuta keinoa kuin lähteä haukkumisen ja parjaamisen tielle kuten taannoisessa julistuksessa joukko päätoimittajia teki.  Journalismin sisällön laadulla kun he eivät pärjää.  Olemmeko siis menettäneet laatulehdistön ? Ja kuinka lopullisesti?

 

P.s.: Tämä sama kirjoitus on julkaistu myös Myyräntyö-plokissani hieman aiemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ilmeisesti omiansa palkitsevat. Jos vaikka lukijat valitsisivat palkinnon saajan? Voisi tulla väärä valinta palkinnon antajan mielestä.

Kävin viimeviikolla mielenkiintoisen keskustelun kahden virolaisen kanssa Virosta, Venäjästä ja Natosta. Se muistutti miten pitääkin olla varovainen, kaiken sen uutisoinnin ja lausuntojen kanssa, mitä Viron suunnalta "viralliselta" taholta ja mediasta tulee. Nato sai "huutia" virolaisilta ystäviltäni. ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikken ole yksiselitteisesti Natoon liittymisen kannattaja ihmettelen argumenttiasi, yks kaveri sanoi....

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei ollut mikään yleinen perustelu mihinkään. Vaan muistutus siitä terveestä epäilystä, ettei ehkä nyt ihan kaikki mitä Baltian-maista tänne uutisoidaan ole ihan niin kuin luulemme, vaan olisi hyvä saada enemmän tietoa, kuin Suomen tiedotusvälineiden tunnetusti aina omalla tavallaan värittämää juttua.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Itsepähän kuoppansa kaivavat. Eiköhän Sanomankin tulos kerro suunnilleen kaiken oleellisen journalistisen tarjonnan osuvuudesta kysyntään.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Bonnierin Jessikka Arolle myöntämä palkinto on poliittinen teko. Taustalla on Mediapoolin sisältöryhmä, jota vetävät Bonnier, Sanoma ja Yle.

Aro palkittiin rahalla Venäjän vastaisesta vihanlietsonnasta. Missio, jonka pieni osanen Arokin on, tähtää Suomen viemiseen Naton jäsenmaaksi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Perheyhtiö kannustaa myös pakkoruotsittaja Tom (af) Kankko(sta).(valitse jompi kumpi)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #6/JH: ".. kannustaa myös pakkoruotsittaja Tom (af) Kankko(sta).."

TK:a en varsinaisesti tunne, mutta hänen vanhempansa paremminkin, koska asuvat naapurina. Ehkä tästä syystä tulee seurattuna TK:n raportteja, joissa minä en ole havainnut tuon pakkoruotsintamisen korostuvan, paremminkin asiallisuus ja perehtyneisyys. Tätä auttanee myös hänen turkin kielen taitonsa muun kielitaidon ohessa.

Kun journalismista puhutaan, mielelläni lainaan E. Friedelliä (Uuden ajan kulttuurihistoria 3, s. 291), joka väittää "journalismin olevan väärää eetosta ja elämätöntä paatosta; tyhjää rutiinia ja kuluneita korulauseita; sovinnaista aikalaisten silmillä katselemista ja ylimielistä ivallisten huomautusten tekemistä; pakonomaista kysynnän määräämää aiheiden valintaa; hengetöntä 'tietoaineksen' yliarviointia. Ja täsmälleen kaikki tämä professorimaista. Yhteistä niille on sivistämättömyys. Eräät ennen I maailmasotaa toimineet hoviteatterit olivat samaan tapaan pelkästään runsaskätisesti avustettua roskaa."

PS 1. eetos = vakiintunut tapa, moraalinen luonne, paatos = kohteena olemista, kokemista ja kärsimistä

PS 2. Itselläni on improbatur ruotsista yo-todistuksessa.

Toimituksen poiminnat