Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Keltainen trolli?

Yrittääkö keltainen lehdistö "trollata"?  Miksi niiden jutut eivät pidä paikkaansa?

Suomalainen bulevardilehdistö Iltalehden (Alma Media) johdolla on taas käynyt venäläisen Sputnik News:n kimppuun.  Se uutisoi 30/1 -16 jutun: "Venäjällä uutisoitiin Helsingin Rajat kiinni -mielenosoituksesta aivan väärällä kuvalla".  Toimittaja Kati Pehkonen väittää Sputnikin käyttävän kuvituksessaan mukamas jääkiekon nuorten maailmanmestaruusjuhlien kuvitusta.  Kuinkahan moni jutun lukija vaivautui tarkistamaan, että Sputnikin jutussa "Finns Divided as Mass Anti-Refugee Protest, Counter-Rally Held in Helsinki" 30/1 -16 itsessään, johon IL tarjosi linkin,  kuvituksena oikeasti on "Rajat kiinni" -mielenosoituskulkueen kuva Tampereelta 23/1 -16.  Kuvan kohteen juttu paljastaa n.s. hot tip:ssä joka näkyy kun vie kohdistimen kuvan päälle ja tekijänoikeuksien haltijakin on mainittu kuvassa ( REUTERS/ Kalle Parkkinen/Lehtikuva).

Samalle asialle Iltalehden yllyttämänä laittoi myös Erkkojen Ilta-Sanomat toimittajansa Tommi Koivusen ja Juho Kahilaisen: "Venäjän valtiollinen uutissivusto liitti kuvan Pikkuleijonien kultajuhlista Helsingin mielenosoituksiin" ja samalla tekniikalla.

Itse luin tuon Sputnikin jutun jo lauantaina tuoreeltaan jolloin siinä oli tuo ihan sama kuva Tampereelta.

Mitä siis bulewardiemme keltaiset "tiedonlevitteet oikein oikein yrittävät?  Mitkä ovat motiivit ja millaiset päättelyt johtavat tuollaisiin keinovalintoihin?

Sputnik on samanlainen uutistoimisto kuin minkä muun valtion n.s. kansainvälinen uutispalvelu.  Siis ihan samaa kuin France24 tai Deutche Wellen tai BBC:n kansainväliset palvelut.  Siihen kannattaa suhtautua samallaisella lähdekritiikillä kuin muihinkin mutta kritiikissä(-kin) kannattaisi pysytellä faktoissa.

 

P.s. tämä kirjoitus on julkaistu hetki aiemmin myös toisessa plokissani: http://myyrantyo.blogspot.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Reijo Jokela

En tiedä muista, mutta kun minä vien nuolen tuon antamasi linkin kuvan päälle, niin sen alle ilmestyy teksti, jossa kerrotaan, että tuo kuva on mielenosoituksesta Tampereelta ja päivämäärä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Nii-i-in? Kerropa jotain uutta jota en laittanut kirjoitukseeni. Olisi kiva jos luettaisi koko juttu ennen kommentointia.

Antti Jokela

Iltalehden jutussa on kuvakaappaus Sputnikin uutisesta. Siinä tosiaan on väitetty kuva (LEHTIKUVA / Roni Rekomaa):

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016013021041807_...

Iltasanomien uutisen perässä lukee:

Tuliko blogistille mieleen, että Sputnik olisi kenties vaihtanut kuvan myöhemmin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jokela kirjoitti: "Tuliko blogistille mieleen, että Sputnik olisi kenties vaihtanut kuvan myöhemmin?"

Käväisi mutta Iltalehti ei ole vieläkään huomannut mahdollista kuvanvaihtoa. Itse luin Sputnikin jutun jo lauantai-iltana jotakuinkin samoihin aikoihin kun IL on päivännyt uutisensa ja silloin siellä oli jo "Rajat Kiinni" -kuva.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minäkin kiinnostuin tästä Sputnik News lehdykästä jota plogisti mainostaa kuuluvan samaan sarjan kuin France24 tai Deutche Welle tai BBC:n kansainvälisiin palveluihin. :).

Lehti on tietojen mukaan perustettu 2014 ja sen toimiala on valtiollinen propaganda jonka tarkoituksena on vastustaa ulkomaista uutisointia. Rehellisiä ne ainakin ovat. Valtion omistama propagandalehti.

No avasin kuitenkin lehdykän ja yllätyksekseni huomasin, että Venäjän sotilaat harjoittelevat porovaljakoilla ajamista. Kenenkähän porot joutuvat harjoituksen jälkeen pataan.

Sitten toinen häkellyttävä uutinen tulee korkealta valtiolliselta tasolta. Venäjän maahanmuuttoviraston johtaja Konstantin Romodanovski.

"Meillä on raja, jota rajavartijat suojelevat hyvin. Ihmiset eivät voi ylittää rajaa ilman asianmukaisia lupia, se on mahdotonta", korosti Venäjän maahanmuuttoviraston johtaja.

Kuitenkin YK arvioi syyskuussa, että Venäjästä on tullut laittomien siirtolaisten vastaanottajamaa. Lenta.ru-uutissivuston haastattelemien asiantuntijoiden arviot luvattomien siirtolaisten määrästä lähtevät 7 miljoonasta aina 11 miljoonaan.

Suomenkin rajalla näitä henkilöitä on nähty pyrkimässä länteen. Miten lienevät Venäjälle päässeet, kun sinne pääsy on mahdotonta ilman asianmukaisia papereita.

Taidanpa taas lukea keltaista lehdistöä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Varsio kirjoitti: "No avasin kuitenkin lehdykän ja yllätyksekseni huomasin, että Venäjän sotilaat harjoittelevat porovaljakoilla ajamista. "

Niin, mitä ihmeellistä uutisoinnissa on? Tuo on normaalia pr-toimintaa valtiolliselle tiedonlevitteelle. Sillä luodaan positiivista kuvaa omasta maasta. Ihan niinkuin France24 keroo ranskalaisesta ruuasta j.n.e.

Varsio kirjoitti: "Sitten toinen häkellyttävä uutinen tulee korkealta valtiolliselta tasolta. Venäjän maahanmuuttoviraston johtaja Konstantin Romodanovski."

Niin, mitä Sputnik teki? Kertoi mitä heidän maahanmuuttovirastonsa johtaja kertoi. Hirveää ja vallan kamalaa. Olisihan ihan tuomittavaa jos suomalainen tiedotusväline kertoisi mitä mieltä täkäläisen viraston johtaja on mieltä, vai kuinka? Ei sellaiseen rehellinen läntinen tiedotusväline sorru, eihän?

Varsio kirjoitti: "Taidanpa taas lukea keltaista lehdistöä."

Kannattaa todella lukeakin mutta suhtautua lukemaansa kriittisesti - ihan niinkuin mihin tahansa lukemaansa ja tarkistella taustoja ja lähteitä sekä vertailla viestejä monista eri tuuteista. Niin tehdessäni kuva suomalaisten tiedotusvälineiden laadusta ei ole muodostunut kovinkaan mairittelevaksi, varsinkaan nyt nimeltä mainittujen kahden osalta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Myyryläinen hyvä. Jokainen joka luki venäläisten uutisen tuoreeltaan näki tuon jostain ihan muualta kiskaistun stadionkuvan ja haukotteli. Itse en ainakaan edes jäänyt mietimään mistä ja miltä vuodelta kuva oli. Tai mistä maasta :)

Blogimerkintäsi lähentelee jo muunneltua totuutta. En kuitenkaan usko sen olleen tarkoitus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen Niemelän kanssa samaa mieltä Sputnikin k.o. jutusta. Aika samaa kuin muistakin lähteistä, myös suomalaisista. Ehkä kuitenkin hieman neutraalimpi näkökulma kun ei lähdetty arvottamaan osapuolia.

Itse Sputnikin juttu ei olisi saanutkaan minua kirjoittamaan vaan tarkoitushakuinen bulewardilehtien uutisointi siitä. Itse luin jutun Sputnikin sivuilta jo lauantai-iltana jolloin siinä minusta oli jo "Rajat kiinni" -kuva joten hämmästelen missä olen muunnellut totuutta. Voisiko Niemelä avauta aiheesta tarkemmin?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Kuten sanoin, silloin kun itse jutun vilkaisin, kuva oli se liioitteleva stadion-kuva. Noin niin kuin omin silmin todistettuna.

Tuossa myöhemmässä kommentissasi näytkin selvittävän asian.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sputnikin jutun kommenteissa on nimimerkki "Veli Venäläisen" komentti väärästä kuvasta laitettuna miltei heti uutisen julkaisen jälkeen. On sii mahdollista ja jopa todennäköistä, että Sputnikin uutisessa on ollut ensin väärä kuva mutta he ovat korjanneet virheensä heti ensimmäisestä kommentista jo ennenkuin Iltalehti sai uutistaan ulos ja minä luin uutisen. Aivan törkeää toimintaa sellainen venäläiseltä tiedotusvälineeltä.

Toimituksen poiminnat