Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Onko EU:lla tulevaisuutta?

Onko Euroopan unionilla tulevaisuutta? Giánis Varoufákis tuntuu luottavan mutta vaatii paljon.


Monet tahot ovat ennustaneet nykyisen Euroopan unionin kriisin olevan sen viimeinen. Liian monenlaisia elementtejä on kasattu yhteen ja lisää vielä haalitaan m.m. Ukrainasta ja Turkista. Kreikkalainen kansantaloustieteilijä ja entinen valtiovarainministeri Giánis Varoufákis tuntuu vielä elättelevän toiveita yhteisen Euroopan puolesta. Toki hänkin näyttää joutuvan asettelemaan paljon ehtoja ja edellytyksiä sen onnistumiselle halutessaan perustaa uuden eurooppalaisen poliittisen liikkeen pelastamaan se mitä vielä on jäljellä. 

Varoufákis näkee suurimpina ongelmana demokratian puutteen, sen että vallanpitäjät ja byrokraatit ovat tehneet EU:sta demokraatittoman vyöhykkeen. Valta on siirtynyt Brysselin byrokraateille ja pankkiireille, demos on viety demokratiasta.  Seurauksena on ollut politiikattomaksi nimitetty byrokraattien ja pankkiirien harvainvalta.  Ja korjausliikkeinä on käytetty demokratian kaventamista entisestään.

Ratkaisuksi Varoufákisilla ja hänen kavereillaan on uusi yleiseurooppalainen *) kansanliike DiEM25 eli Democracy in Europe Movement 2025.  He ovat julkistaneet sanomansa manifestina Euroopan demokratisoimiseksi.  Siinä viesti tiivistetään ehtoon, että joko Eurooppa on demokratisoitava tai hajotettava.  Eli politiikka on tuotava ihmisten välineeksi hoitaa yhteisiä asioita.

 

Manifestin luettuani olen päätynyt heidän kanssaan samalle kannalle.  Heidän tarjoamansa avoin ja demokraattinen EU on ainoa mahdollisuus jolla sen voi säilyttää.  Muussa tapauksessa se kannattaa suoranaisesti hajottaa.  Toisaalta heidän tunnistamansa edellytykset ovat kovat, niin lyhyellä kuin pitemmälläkin tähtäyksellä, että en tällä elämänkokemuksella jaksa uskoa meillä enää heidän tavoitteekseen asettamanaan vuonna 2025 olevan enää EU:ta.  Haluaisin kuitenkin peruspositiivisena ihmisenä toivoa heidän onnistuvan mutta aika näyttää miten käy mutta joka tapauksessa lukemisen arvoinen paperi.

 

P.s. Aiheeseen liittyvä video Berliinin Volksbuhne -teatterissa viime syksynä pidetystä keskustelusta: vimeo.com 

P.p.s. Sama kirjoitus on hieman aiemmin julkaistu myös Myyräntyö-plokissani Blogger-palvelussa.

*) Varoufakis ja kumppanit käyttävät Euroopan Unionista virheellisesti sitä laajempaa maanosaa tarkoittavaa nimeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Nykymuodossa ei. Hajoaminen on edessä.Ennustukseni on seuraavan 10 vuoden kuluessa. Syntyy uusi Saksan johtama kovan ytimen EU.
Toivottavasti siihen mennessä Pohjoismaat ovat löytäneet toisensa ja muodostaneet talousliiton ja eronneet EU:sta.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

En olisi varma huomautuksestanne "*) Varoufakis ja kumppanit käyttävät Euroopan Unionista virheellisesti sitä laajempaa maanosaa tarkoittavaa nimeä." Vaihtoehtoisen politiikan vasemmistolainen liike ei rajoitu sen enempää euroalueelle, EU:iin kuin Eurooppaankaan. Esimerkiksi European Left'n työryhmissä on tasavertaisia jäseniä niin EU:n jäsenvaltioista kuin sen ulkopuolisistakin maista. Samoin mm haastettavan euroalueen politiikka ulottuu huomattavasti ko alueen ulkopuolisiinkin maihin. Vaikka DiEM25 ruvettaisiinkin nyt (tai siitä päätettäneen helmikuun lopulla)toteuttamaan kannattaisi mielestäni aloittaa samanaikaisesti vaikkapa kansallisella tasolla ryhtyä valmistelemaan mm euroeroa eikä odotella josko demokratiaohjelma toteutuu vuosikymmenessä vai ei.

Kiitokset muuten blogistille tämän mielenkiintoisen asian esiinnostosta joka osaltaan haastaa pitkälti Suomessa, EU:ssa kuin Euroopassakin vallitsevan TINA (there is no alternative) -politiikan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, olen samaa mieltä, että ongelmat ja demokratisoimisen tarve on EU-aluetta laajempi. Kyseisessä manifestissä ja siihen liittyvässä keskustelussa ollaan kuitenkin kovin EU-keskeisiä ja samaten paneuroopplaisuuspuheet kohdistuvat kovasti vain EU:in. Analyysissä pureudutaan, selvänäkisesti toki, vain EU:n ja EURO:n ongelmiin. Samaten ratkaisujen konkretisoinnissa ollaan EU-keskeisiä. Toivoa sopii, että panunionismistä päästään aitoon paneurooppalaisuuteen ja edelleen pantellukseen.

Eurooppalaisella vasemmistolla on on ollutkin ihan hyviä keskusteluja ja avauksia. Ne eivät näytä ylittävän valtamedioitten kynnyksiä yhtään sen paremmin kuin Varoufakis tällä paperillaan. Antonio Gramscin hegemoniateoriat taitavat edelleenkin olla ajankohtaisia.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Onko EU:lla tulevaisuutta?"

Hyvä blogi ja hyvä kysymys. Vastaus on tietenkin ehdottomasti ei. EU:lla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta edessään muuta kuin huonoa.

Kreikka joutuu eroamaan EU:sta. Turkki ja Ukraina jotka eivät ole EU:N jäseniä eivät siksi pääsekään. Näin se on. Suomi joutuu kärsimään hirvittävän kauheasti EU:n hajoamisesta. Meitä ei auta edes se, että meidän kaikkein paras henkilömme eli Jyrki Katainen on EU:n varapuheenjohtaja ja niin huipulla kuin pienen valtion entinen pääministeri voi olla.

Siis EU hajoaa väistämättömästi ja silloin Suomi liittyy Venäjän yhdeksi osaksi, kuten oli aikanaan Suuriruhtinaskunta. Nyt Suomi on nimeltään Putinin osavalta.

Toimituksen poiminnat