Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Vastuuton ALKO

ALKO Oy myy Israelin laittomasti miehittämillä alueilla tuotettua viintä.  Sen vastuullisuuslupaukset jäävät puolitiehen kun se ei noudata Suomen kansainvälisiä sitoumuksia.

Suomalainen alkoholin jakelumonopolin ALKO Oy:n asiakaslehden Etiketin (2/2015) "Alkupalat" -palstalla kirjoitetaan vastuullisuudesta. Siinä kirjoittaja Marita Kokko kehuu ALKOn vastuullisen hyvää toteutumista. 

Vastuullisuus näytetään ymmärrettävän, tietenkin, pääasiassa alkoholipolitiikan ja kansanterveyden kannalta.  Hyvä niin, mutta olisi syytä muistaa sen olevan laaja-alaisempi.  Ei pidä unohtaa henkilöstöpolitiikkaa, ympäristöä eikä ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sitoumuksia.

Samalla kauppareissulla jolla nappasin kyseisin Etiketin numeron, huomasin myös hyllyssä kummallisen tuotteen.  Kun etsin henkilökohtaiseen Kreikka-tukipakettiini sikäläistä punaviiniä huomioni kiinnittyi Mount Hermon Red -nimiseen punaviiniin.  Sen kerrottiin olevan keskitäyteläistä ja olevan myös kosher. Viinin alkuperämaaksi on mainittu hyllyn reunassa ja hinnastokataloogissa "muu alkuperämaa".  Pienemmällä mainitaan, että se tulee Galileasta Golan Heights Winery -nimiseltä tuottajalta.  Osoitteen mukaan firma sijaitsee Katzrinissa, n.s. Kuudenpäivänsodassa 1967 Syyrialta valloitetulla ja nykyisin laittomasti miehitetyllä Golanin kukkuloiden alueella.  Israel syyllistyy alueella kansainvälisen lain mukaan rikoksiin joista yksi on miehitetyn alueen taloudellinen hyödyntäminen, oik. riisto.  Viinin tuottaminen siellä on osa tuota riistoa. YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut miehityksen päätöslauselmassaan 497

Näitä tuotteita myytiin aiemmin israelilaisina mutta kritiikki on saanut kauppiaat käyttämään m.m. ALKOn käyttämää ilmaisua "muu alkuperämaa".  Ruotsalainen Systembolaget mainitsi jonkinaikaa Israelin miehityksen mutta käyttää nyt myös ilmaisua "övriga ursprung, Golanhöjderna" (suom. muu alkuperä, Golanin kukkulat).

Jos ALKO haluaa jatkossakin esiintyä vastuullisena toimijana, sen tulisi pikimmiten kieltäytyä myymästä ja välittämästä tuotteita jotka tulevat laittomasti miehitetyiltä alueilta.  Olisi hyvä, että sekin noudattaisi kansainvälisiä sitoumuksiamme ja kansainvälisen yhteisön päätöksiä. Itse henkilökohtaisesti aion jatkossakin boikotoida israelilaisia tuotteita ovat ne tuotettu itse Israelissa tai sen miehittämillä alueilla kunnes Israelin valtio alkaa käyttäytyä ihmisiksi.

---

Olen julkaissut tämän kirjoituksen myös Myyräntyö-plokissani

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tämä on monelle suuri ongelma. Erkki Tuomioja ja Heidi Hautala vaativat Israililaisiin appelssiineihin jokaiseen tarran joka kertoisi miltä alueelta appelsiinit ovat poimittu.

Kuulemani muukaan Erkki ja Heidi eivät voi juoda appelsiinituoremuhua, koska ne on sekoitettu konsentraatista veteen. Koskaan ei voi tietää minkä alueen appelssiineista konsentraatti on peräisin.

Sama koskee hedelmiä ja vihanneksia. Israel on maailman suurin kasvihuonekomponenttien valmistaja. Koskaan ei voi tietää, onko Espanjasta tuotettu tomaatti tai kurkku kasvatettu laittomasti vallatulla alueella valmistetussa kasvihuoneessa.

Minulla on vähän sama ongelma. En osta enkä käytä mitään venäläisiä tuotteita enkä palveluja. Sähköyhtiön kanssa olen sopinut, että minulle tuotetaan vain kotimaista tai pohjoismaista vesisähköä. Bensiinin kanssa on vaikeampaa, mutta ST1 tuo bensansa Norjasta ja Ruotsista. Niissä ei ole venäjältä tullutta raakaöljyä. Nesteen voiteluöljyjä en käytä.

Että kun elämänsä haluaa oikein huolella sekoittaa ja sitä vaikeuttaa niin kannattaa toimia näinkin ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuinka Varsion sähköyhtiö lupaa varmistaa, ettei hänen töpseliinsä lorahda vahingossa venäläistä sähköä? Jos Varsiolla on oma sellainen yhtiö, siirtyisin mielelläni sen asiakkaaksi jos se pystyisi myös erottamaan ydinvoimalla tuotetun sähkön turvallisemmasta ja halvemmasta. Alkuperämaalla ei ole niin väliä (kunhan ei ole Israel).

Oikeasti varsion mainitsema ongelma on ihan todellinen. Alkolla ei sitä tuon viinin suhteen ole vaan ihan lukutaito riittää. Alkuperä kun on kirjoitettu pullonkylkeen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minulla kävi omatunto kolkuttamaan, ja tarkistin jääkaapista. Olen mennyt ostamaan iranilaisia taateleita. Ostin K-ryhmän kaupasta. Ei liene kai tarpeen lisätä perusteluita Iranin suhteen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Olen myös ostanut niitä ja ihan hyvällä omalla tunnolla käärinyt tanskalaiseen pekoniin.

Toki iranilaisessa menossa olisi paljon korjaamisen varaa paljonkin. Mutta jos noin tiukkaa linjaa ajaisi niin pitäisi vetää raja? Pitäisikö jättää nämä (pohjois-)ameriikkalaiset tietokoneohjelmatkin käyttämättä. Samaten kuin kaapista löytyvät ranskalaiset punaviinitkin pitäisi heitää poies. Puhumattakaan juuri tuomastani italialaisesta muulisalamista. Meidän tulisi myös välttää monia suomalaisia tuottajia heidän luokattoman käytöksensä vuoksi: Nesteen bensat polttamatta ja Tikkurilan maalit maalaamatta j.n.e.?

Toimituksen poiminnat