Myyryläinen Kommentteja sinne sun tänne

Niinistön tehtävä - onko hoidettu?

YLEn uutisen mukaan USAn edustajainhuoneen puhemies John Boehner/reb on käynyt Suomessa ja täällä ollessaan julistanut meidät hyväksi liittolaiseksi.  Hän ei ilmeisesti ole ollut tietoinen, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton eikä siis kenenkään liittolainen.  Ainakin tähän käsitykseen ulkopolitiikasta vastuulliset ovat minut saaneet.  Tosin olen havainnut joidenkin pyrkivän tuota asemaa muuttamaan mutta virallisen linjan on sanottu olevan tuo.

 

Presidentti Niinistöllä siis on ollut tehtävä oikaista Mr. Boehner harhautuneesta käsityksestään ja vakuuttaa hänelle meidän liittoutumattomuuttamme.  Onko hän hoitanut tehtävänsä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Voiko jostain lukea alkuperäisen lauseen/keskustelun? Olen huomannut että mediassa (hälyttävän) usein tulee näitä käännöskukkasia.

Kontekstilla on myöskin merkitystä. Tarkoittiko Boehner sotilaallista liittoutumaa vai puhuiko jostain muusta liitosta?

Eiköhän molemmat osapuolet ole tietoisia siitä, että Suomi ei ole sotilaallisessa liitossa USA:n kanssa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niinpä. Boehner ei sanonut Yhdysvaltojen pitävän Suomea hyvänä sotilaallisena liittolaisena. Myyryläinen sinä sen omasta mielikuvituksestasi löysit ja kirjoitit sen blogiisi.

Helsingin Sanomien toimittaja osasi käyttää heittomerkkejä osoittamaan "liittolainen "ja "ystävä" sanojen symbolisen merkityksen. Liittolainen sanalla on laaja merkitys ja käyttö. Tosin "kumppani" sana olisi ollut sopivampi.

KOTIMAA 30.6.2015 12:50
Jukka Huusko
HELSINGIN SANOMAT

Niinistö otti esille Eurooppaa kohdanneet kriisit kuten Kreikan talouskriisin ja Ukrainan sodan. Niinistö korosti Boehnerille, että nykyisessä tilanteessa on hyvä kehittää transatlanttisia suhteita.

Boehner vastasi Niinistölle, että Yhdysvallat pitää Suomea "hienona liittolaisena ja ystävänä". Hän sanoi Yhdysvaltain välittävän siitä, mitä Euroopassa tapahtuu ja kertoi olevansa kiinnostunut kuulemaan suomalaisten kantoja meneillään oleviin kriiseihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Isäntämaasopimus NATO:n kanssa antaa riittävän pohjan puhua hyvästä liittolaisesta tai "kumppanista" - miten nyt sitten puhe halutaan kääntää. Onhan amerikkalaisia joukkoja ja sotakalustoa ollut jo Suomessakin harjoittelemassa muutamankin kerran parin viime vuoden aikana. Venäläisiä ei tule tänne harjoittelemaan, jos tulevat niin sitten onkin jo muu kyseessä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä en kaipaa tänne minkään ulkopuolisen valtion joukkoja harjoittelemaan tai "lomailemaan".

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Nyt vielä tapaa 140000 E auton ostaneen Lohelan ja eiköhän pihvikin ole just, kun huikopalaa nautitaan, sekös ei harmita yhtään?
Lohelalla menee lujaa, edustava edustaja Suomelle.
ps Tuo autotieto Kansan Uutisten lukijoiden blogistaniassa harmittelema tieto, vielä usealta taholta joten voisi kuvitella pitävän paikkansa, mutta kuten niin usein disinformaatiota kaikki tyynni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Annala ja Varsio spekuloivat käännöskukkasilla. Se toki on nahdollista. Itse luin asiasta n.s. julkisen palvelun YLEn nettiuutisesta jossa käytettiin termiä liittolainen ilman lainausmerkkejä.

Meillä on käytetty viime vuosina nimen omaan termiä liittoutumaton kun on haluttu irrottautua merkityksellisemmästä puolueettomuudesta. Ilmaisua lisäksi jotkut julkisuudessa hämärtävät lisäämällä siihen attribuutin "sotilaallisesti".

Jos on siis päässyt käymään, että olemme USAn liittolaisia mutta emme sotilaallisesti vaan muuten niin olisi paikallaan, että EU:n ulkopuolisesta ulkopolitiikasta vastuulliset, siis presidentti ja valtioneuvosto selittävät meille kansalaisille.

Kuikka tuossa kertoo yläpuolella isäntämaasopimuuksen roolista varsin paljastai. Sen tälläinen liittolaisuutta luova ominaisuus on jyrkästi kiistetty. Jos joku sitä on epäillyt niin hänet on kiivaasti leimattu Venäjän trolliksi joka ei ymmärrä sen olevan puhtaasti vain logistinen käytännön järjestely. No, selvenihän sekin nyt.

Olisi siis miä tärkeintä, että ulkopoliittinen johtomme selventäisi mitä he oikein noilla heittelemillään sanopilla oikeasti tarkoittaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Taisi jäädä Niinistöltä homma hoitamatta. Sen sijaan hän syyttelee muita siitä, että hän itse yhdessä SSS-juntan vekkuleiden kanssa hölmöilee. On kuulemma muiden vika, että he eivät päättäneet laskea naapurin parlamentin puheenjohtajaa ETYJ:n (OSCE) parlamentaariseen juhlakokoukseen. Kokoukseen jossa on tarkoitus keskustella juuri niistä aiheista joiden takia välit Euroopassa ovat kiristyneet. Näin siis toimii maa joka presidenttinsä sanoin haluaa rauhanvälittämisen suurvallaksi.

Tämän aamuisessa YLEn aamuohjelmassa jopa tekstiviestien aurajoki ja kielikuvien kakolanmäki Ilkka Kanerva, tuo omien sanojensa mukaan hallituksen uskollinen soturi, alkaa irrottautua puoluetoveriensa linjasta. Jos jopa hänelle alkaa pikku hiljaa täme meno valjeta niin missä lepikossa hänen kokkulikaverinsa Niinistö, Stubb ja heidän liittolaisensa kepuli Sipilä ja persuli Soini vaeltavat?

Minna Eerolainen

Toi Boehner on amerikkalaisittainkin sen sortin änkyrän maineessa että tuskin presidentti Niinistö on kovasti jaksanut paukkuja ko. tiipartilaiseen tuhlata.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, mutta kuitenkin sikäläisen kansanedustuslaitoksen alemman salin puheenjohtaja. Ja jos ehkä Niinistö ei protokollassa rankiltaan alenpaan viitsisikään panostaa niin josko sitten Boehnerin kolleega Lohela ...?

Toimituksen poiminnat